Składniki:Masa serowo-makowa:
- 150 g maku
- 750 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
- 250 g sera ricotta
- 1/2 szkl. cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
Krem cytrynowy:
- 3 cytryny
- 75 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 4 żółtka
- 3 łyżeczki żelatyny
Opis przygotowania:Masa serowo-makowa:
- Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm posmaruj masłem i posyp ziarnami maku.
- Twaróg sernikowy i ser ricotta miksuj na gładką masę z cukrem.
- Dodawaj pojedynczo jajka, ubijając dokładnie całość po dodaniu każdego z nich.
- Wlej skondensowane mleko i dodaj ekstrakt z wanilii, po czym miksuj jeszcze chwilę.
- Wsyp mak i wymieszaj dokładnie z masą serową.
- Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 40 minut lub do momentu, aż ciasto się zetnie.
- Upieczony sernik pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Krem cytrynowy:
- Wyciśnij sok z cytryn.
- W misce umieszczonej nad rondlem z wrzącą wodą podgrzej cukier, masło i sok z cytryny, mieszając, aż cukier i masło się rozpuści.
- Dodaj żółtka jajek i ubijaj mikserem. A następnie żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody.
- Wszystko wymieszaj, podgrzewając do momentu, gdy masa zacznie gęstnieć.
- Gotowy krem pozostaw do ostygnięcia, a następnie rozprowadź go na cieście.
- Całość posyp pozostałymi ziarenkami maku.