Składniki:Masa serowo-makowa:
  • 150 g maku
  • 750 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
  • 250 g sera ricotta
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

Krem cytrynowy:
  • 3 cytryny
  • 75 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżeczki żelatyny

Opis przygotowania:Masa serowo-makowa:
  • Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm posmaruj masłem i posyp ziarnami maku.
  • Twaróg sernikowy i ser ricotta miksuj na gładką masę z cukrem.
  • Dodawaj pojedynczo jajka, ubijając dokładnie całość po dodaniu każdego z nich.
  • Wlej skondensowane mleko i dodaj ekstrakt z wanilii, po czym miksuj jeszcze chwilę.
  • Wsyp mak i wymieszaj dokładnie z masą serową.
  • Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  • Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 40 minut lub do momentu, aż ciasto się zetnie.
  • Upieczony sernik pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Krem cytrynowy:
  • Wyciśnij sok z cytryn.
  • W misce umieszczonej nad rondlem z wrzącą wodą podgrzej cukier, masło i sok z cytryny, mieszając, aż cukier i masło się rozpuści.
  • Dodaj żółtka jajek i ubijaj mikserem. A następnie żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody.
  • Wszystko wymieszaj, podgrzewając do momentu, gdy masa zacznie gęstnieć.
  • Gotowy krem pozostaw do ostygnięcia, a następnie rozprowadź go na cieście.
  • Całość posyp pozostałymi ziarenkami maku.