Składniki
ilość sztuk: 1 foremka o wymiarach 25x36cm
- Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 250 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 całe jaja
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 1 cukier waniliowy (8 g)
- otarta skórka z jednej cytryny
- Masa serowa
- 120 g masła
- 370 g cukru pudru
- 1 kg białego sera, zmielonego
- 3 żółtka
- 125 ml mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- Lukier cytrynowy
- 250 ml mleka
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka masła
- sok z jednej cytryny
- margaryna do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 1godz.20min. › Gotowanie: 1godz.30min. › Gotowe w: 2godz.50min.
- Ciasto:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Na stolnicę przesiać mąkę i posiekać ją z margaryną i cukrem.
- Następnie dodać żółtka, całe jajka, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier waniliowy i skórkę cytrynową, i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto.
- Powstałe ciasto podzielić na 3 równe części, rozwałkować i wyłożyć na wytłuszczonych blaszkach. Piec przez 25-30 minut, a następnie odstawić do wystygnięcia.Masa serowa:
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, stopniowo dodawać zmielony ser i żółtka, i ucierać na gładką masę.
- W szklance rozmieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym.
- Miskę z utartym serem wstawić na garnek z gotującą się wodą i cały czas mieszać masę serową. Kiedy masa serowa zacznie gęstnieć wlać do niej mleko z rozrobiona mąką i zagotować, cały czas mieszając.
- Gorącym gęstym serem przekładać placki.Lukier cytrynowy:
- W małym garnku zagotować mleko z cukrem. Kiedy zgęstnieje dodać łyżkę masła i sok z jednej cytryny.
- Gorącym lukrem posmarować wierzch sernika i odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.