Składniki:
Spód:
200 g ciasteczek maślanych
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
50 g masła
Masa sernikowa:
600 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
150 ml syropu klonowego
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Polewa:
100 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
1 łyżka miodu
2 łyżki syropu klonowego
Opis przygotowania:
Ciastka drobno pokrusz lub zmiel w maszynce. Wymieszaj je z cynamonem, gałką muszkatołową, przyprawą do piernika i rozpuszczonym masłem. Przygotowany spód rozprowadź w tortownicy o średnicy 24 cm.
Twaróg sernikowy ubij na gładką masę. Powoli dodawaj jajka, po każdym miksując. Wlej syrop klonowy, dodaj mąkę, cynamon i cukier. Gotową masę (będzie bardzo rzadka) przelej do tortownicy na spód z ciastek.
Piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.
Posiekaj drobno orzechy.
Rodzynki, aby były miękkie zalej wrzątkiem, a następnie odcedź po 3 minutach.
Przygotowane bakalie wymieszaj z miodem i syropem klonowym i ułóż na wierzchu sernika.