- 150 g Kasi
- 200 g mąki
- 80 g cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- BAKALIE:
- 25 dag migdałów, orzechów włoskich i laskowych
- garść suszonych śliwek bez pestek
- po 5 dag suszonych fig i moreli
- 5 dag dużych rodzynek
- POLEWA:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 ml Ramy Cremefine do ubijania
- 2 łyżki likieru pomarańczowej
- łyżka Kasi
- 2 łyżki cukru pudru
Ciasto: Z mąki, Kasi, cukru, żółtek i soli zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto cienko rozwałkować, wylepić płaską, natłuszczoną blachę (20x25cm). Piec 20–25 minut w temperaturze 190°C. Polewa: czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w misce nad parą wodną. Dodać cukier puder, Kasię, Ramę i wymieszać. Zdjąć z ognia, wlać likier i dokładnie wymieszać. Na wystudzonym cieście rozłożyć bakalie i polać płynną polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.