Składniki:
1 opak. ciasteczek maślanych
Masa sernikowa:
800 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
3/4 szkl. cukru
3 duże jajka
1/2 szklanki śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
Mus rabarbarowy:
3 łodygi (ok. 300 g) rabarbaru
1 galaretka truskawkowa
truskawki
Opis przygotowania:
Ułóż ciasteczka maślane na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
Twaróg sernikowy ubij z cukrem na gładką masę.
Dodawaj jajka, po każdym miksując.
Dodaj mąkę, cukier z prawdziwą wanilią i śmietanę i miksuj do połączenia składników.
Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
Sernik piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
Rabarbar obierz i pokrój na plastry. Rozsmaż na patelni, a następnie dodaj galaretkę truskawkową i mieszaj aż do rozpuszczenia galaretki.
Mus rabarbarowy przełóż do kubka miksującego i miksuj na gładką masę.
Mus przełóż na wystudzony sernik, ułóż połówki truskawek i wstaw do lodówki na 12 godzin.