Pyszny kompot ze słodkich jabłek i syropu miętowego, z dodatkiem cytrynowej galaretki. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu


trudność: łatwe
czas:
1-30 min

Jabłkowy kompot z syropem miętowym - SKŁADNIKI:


  • 1 szklanka syropu miętowego



  • 2 l wody
  • 5 dużych jabłek
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1/2 szklanki cukru





Jabłkowy kompot z syropem miętowym - PRZYGOTOWANIE:

Wodę przelać do garnka, wlać do niej syrop miętowy. Jabłka umyć, pokroić w półplasterki przy okazji usuwając gniazda nasienne. Kawałki jabłek wrzucić do miętowego płynu,dodać cukier. Wszystko zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 5-10 minut. Garnek z kompotem zdjąć z ognia. Do kompotu wsypać galaretkę w proszku. Wymieszać tak, żeby galaretka się rozpuściła. Kompot podawać na ciepło lub po ostudzeniu.