Składniki:Spód:
  • 200 g ciasteczek maślanych
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 50 g masła

Masa sernikowa:
  • 750 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 opak. śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa:
  • 300 g wiśni mrożonych bez pestek
  • 150 g dżemu wiśniowego
  • 1/2 szkl. cukru (niekoniecznie, jeśli dżem jest słodzony)

Opis przygotowania:
  • Ciastka drobno pokrusz lub zmiel w maszynce. Wymieszaj je z cynamonem, gałką muszkatołową i rozpuszczonym masłem. Przygotowany spód rozprowadź w tortownicy o średnicy 24 cm.
  • Żółtka oddziel od białek i ubijaj, aż uzyskają cytrynowy kolor. Stopniowo wsypuj cukier, a następnie dodawaj zmielony twaróg sernikowy. Ubijaj na gładką masę.
  • Dodaj śmietanę, mąkę i wanilię i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywno i ostrożnie połącz je z masą sernikową. Całość przelej do tortownicy na spód z ciastek.
  • Piecz przez 70 minut w piekarniku nagrzanym do 135°C. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na godzinę nie otwierając drzwiczek
  • Wiśnie, dżem wiśniowy i cukier podgrzej w rondelku ciągle mieszając do rozpuszczenia cukru, a następnie wystudź. Polej sernik musem wiśniowym.