Składniki:


1 opak. ciasteczek czekoladowych
kakao do dekoracji
Masa sernikowa:


500 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
250 g sera mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
3 jajka
200 g zmiksowanych truskawek
Wierzch:


200 g truskawek
Beza:


2 białka z jajek
1/3 szkl. cukru pudru
Opis przygotowania:


Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
Twaróg sernikowy i mascarpone ubij z mąką i cukrem z prawdziwą wanilią na gładką masę.
Stopniowo dodawaj mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera.
Dodawaj jajka, po każdym miksując.
Zmiksuj 200 g truskawek, dodaj do masy sernikowej i wymieszaj.
Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
Sernik piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, a następnie przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
Truskawki pokrój w paski.
Przygotuj bezę: ubij 2 białka z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Wyjmij sernik z piekarnika, ułóż na nim plastry truskawek tak, aby zachodziły na siebie i wyłóż ubitą pianą, tworząc łyżką fantazyjne wzorki.
Wstaw sernik z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut, aż beza lekko zbrązowieje.
Wyjmij sernik z piekarnika.
Przed podaniem posyp kakao.