Składniki:
  • 500 g sera ricotta
  • 200 g szpinaku
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 5–6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

Opis przygotowania:
  • Szpinak umyj, osusz i pokrój w paski.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, wrzucić szpinak i drobno posiekany czosnek. Dopraw gałką muszkatołową, natką pietruszki, solą i pieprzem. Smaż chwilę, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
  • W misie rozmąć jajka. Mieszając, dodawaj kolejno ricottę oraz mąkę.
  • Na koniec do gładkiej masy dodaj wystudzony szpinak i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Na rozgrzany olej kładź łyżką cienkie, nieduże placki i smaż z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone placki powinny być chrupiące.