Składniki:
- 500 g sera ricotta
- 200 g szpinaku
- 2–3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 5–6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól, czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Opis przygotowania:
- Szpinak umyj, osusz i pokrój w paski.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzucić szpinak i drobno posiekany czosnek. Dopraw gałką muszkatołową, natką pietruszki, solą i pieprzem. Smaż chwilę, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
- W misie rozmąć jajka. Mieszając, dodawaj kolejno ricottę oraz mąkę.
- Na koniec do gładkiej masy dodaj wystudzony szpinak i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na rozgrzany olej kładź łyżką cienkie, nieduże placki i smaż z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone placki powinny być chrupiące.