Składniki (2-3 porcje):
- 500 g dowolnej białej ryby np. limanda żółtopłetwa, tilapia lub dorsz
- 1 cukinia
- 2 pory
- oregano, estragon, tymianek, płatki chilli
- sól, czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Sos jogurtowy ze szczypiorkiem:
- 100 g jogurtu naturalnego
- sól, czarny pieprz
- 1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny
- pęczek posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
- Filety rybne odsącz na papierowym ręczniku i pokrój na kawałki.
- Cukinię pokrój na krajalnicy na 2-milimetrowe plastry i usmaż na oliwie z oliwek. Odsącz na papierowym ręczniku.
- Przekrój pory wzdłuż na 2 części, a następnie pokrój na poprzeczne kawałki. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzuć pory, dodaj suszone zioła, płatki chilli i sól i smaż na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut od czasu do czasu mieszając.
- W formie ceramicznej ułóż połowę plastrów cukinii, tak aby plastry zachodziły na siebie.
- Następnie ułóż kawałki ryby uprzednio posypane solą i pieprzem i wyłóż połowę duszonych porów.
- Wyłóż kolejne warstwy: cukinię, rybę i duszone pory.
- Przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.
Sposób podania:Zapiekankę podawaj z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem mieszając wszystkie składniki sosu.