Składniki (12 rożków):
- 1 opak. ciasta francuskiego (25×40 cm)
- 6 plastrów szynki hiszpańskiej serrano
- 250 g sera ricotta
- 200 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz biały i czarny
- 1 jajko
Opis przygotowania:
- Ciasto francuskie rozwiń na blacie i pokrój na 12 kwadratów.
- Na każdym kawałku ciasta ułóż pół plastra szynki hiszpańskiej.
- Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, a następnie dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Dopraw solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec smażenia dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Przestudzony szpinak wymieszaj z serem ricotta.
- Przygotowany farsz nakładaj na kawałki ciasta, formuj rożki i układaj na blasze wyłożonej papierem.
- Przygotowane rożki posmaruj rozmąconym jajkiem.
- Piecz przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.