Składniki (12 rożków):
  • 1 opak. ciasta francuskiego (25×40 cm)
  • 6 plastrów szynki hiszpańskiej serrano
  • 250 g sera ricotta
  • 200 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz biały i czarny
  • 1 jajko

Opis przygotowania:
  • Ciasto francuskie rozwiń na blacie i pokrój na 12 kwadratów.
  • Na każdym kawałku ciasta ułóż pół plastra szynki hiszpańskiej.
  • Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, a następnie dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Dopraw solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec smażenia dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  • Przestudzony szpinak wymieszaj z serem ricotta.
  • Przygotowany farsz nakładaj na kawałki ciasta, formuj rożki i układaj na blasze wyłożonej papierem.
  • Przygotowane rożki posmaruj rozmąconym jajkiem.
  • Piecz przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.