Składniki:Spód:
- 200 g ciasteczek maślanych
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 50 g masła
Masa sernikowa:
- 750 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 opak. śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 300 g wiśni mrożonych bez pestek
- 150 g dżemu wiśniowego
- 1/2 szkl. cukru (niekoniecznie, jeśli dżem jest słodzony)
Opis przygotowania:
- Ciastka drobno pokrusz lub zmiel w maszynce. Wymieszaj je z cynamonem, gałką muszkatołową i rozpuszczonym masłem. Przygotowany spód rozprowadź w tortownicy o średnicy 24 cm.
- Żółtka oddziel od białek i ubijaj, aż uzyskają cytrynowy kolor. Stopniowo wsypuj cukier, a następnie dodawaj zmielony twaróg sernikowy. Ubijaj na gładką masę.
- Dodaj śmietanę, mąkę i wanilię i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno i ostrożnie połącz je z masą sernikową. Całość przelej do tortownicy na spód z ciastek.
- Piecz przez 70 minut w piekarniku nagrzanym do 135°C. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na godzinę nie otwierając drzwiczek
- Wiśnie, dżem wiśniowy i cukier podgrzej w rondelku ciągle mieszając do rozpuszczenia cukru, a następnie wystudź. Polej sernik musem wiśniowym.