Galaretkowy kompocik z jasnych winogrona i czereśni z dodatkiem syropu malinowego. Doskonale smakuje zarówna na ciepło, jak i po ostudzeniu.
trudność: łatwe
czas: 1-30 min
Kompot winogronowy z czereśniami - SKŁADNIKI:
- 1,1 kg winogron jasnych
- 50 dkg czereśni
- 1/2 szklanki syropu malinowego
- 2/3 szklanki cukru
- 3 l wody
- 1 galaretka agrestowa
Kompot winogronowy z czereśniami - PRZYGOTOWANIE:
Winogrona oberwać z kiści, z czereśni oderwać ogonki. Owoce umyć, przełożyć do garnka. Do owoców wlać wodę i syrop malinowy, dodać cukier, zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 10-15 minut. Po tym czasie garnek z kompotem zdjąć z ognia. Do kompotu wsypać galaretkę i wymieszać tak, żeby się dokładnie rozpuściła. Kompot podawać na ciepło lub po ostudzeniu.