Składniki:
Chłodnik:
2 kg świeżych gruntowych ogórków
2 limonki
5 łyżek płatków migdałowych
1/2 puszki mleka kokosowego
sól
kilka listków swieżej mięty


Tatar z pstrąga:
3-4 filety z pstrąga
2 limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
4 suszone śliwki
łyżka suszonej żurawiny
3 suszone figi


Przygotowanie:
Ogórki obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Warzywa posól i poczekaj, aż puszczą sok. Na patelni upraż migdały. Przestudzone migdały zmiksuj. Dodaj do nich ogórki, mleko kokosowe, sok z limonki, sól i miętę. Wszystkie składniki zmiksuj. Chłodnik wstaw do lodówki. Filety z pstrąga posiekaj. Dodaj do nich sok z limonki i oliwę z oliwek. Suszone owoce posiekaj i dodaj do zamarynowanej ryby. Chłodnik podawaj z tatarem z pstrąga. Smacznego!