Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 szkl. zakwasu do żurku
  • olej Kujawski do smażenia
  • 1 szkl. śmietany 30%
  • 4-5 plastrów Kindziuka
  • łyżka czarnuszki
  • olej Kujawski z czosnkiem
  • szpinak
  • koperek
  • 2 łyżki startego ser z Wiżajn
  • pieprz
  • sól




Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na maśle. Dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Jeszcze chwilę razem smaż warzywa, a następnie zalej je wodą i gotuj. Ugotowane ziemniaki zmiksuj na krem, dodaj czysty zakwas bez osadu na dnie butelki. Do kremu dodaj śmietanę, dopraw sola i pieprzem. Na oleju Kujawskim przesmaż kindziuk pokrojony w cienkie paski. Smaż, aż stanie się chrupiący. Ser zetrzyj na tarce. Do talerza nalej zupę, posyp koperkiem i szpinakiem. Na koniec dodaj kindziuk, ser i czarnuszkę.