Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 2 cebule
- 1 szkl. zakwasu do żurku
- olej Kujawski do smażenia
- 1 szkl. śmietany 30%
- 4-5 plastrów Kindziuka
- łyżka czarnuszki
- olej Kujawski z czosnkiem
- szpinak
- koperek
- 2 łyżki startego ser z Wiżajn
- pieprz
- sól
Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na maśle. Dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Jeszcze chwilę razem smaż warzywa, a następnie zalej je wodą i gotuj. Ugotowane ziemniaki zmiksuj na krem, dodaj czysty zakwas bez osadu na dnie butelki. Do kremu dodaj śmietanę, dopraw sola i pieprzem. Na oleju Kujawskim przesmaż kindziuk pokrojony w cienkie paski. Smaż, aż stanie się chrupiący. Ser zetrzyj na tarce. Do talerza nalej zupę, posyp koperkiem i szpinakiem. Na koniec dodaj kindziuk, ser i czarnuszkę.