Sałatka z kurczaka i warzyw "Gyros"
2 piersi z kurczaka (filety)
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka pomarańczowa
1 papryka zielona
2 cebule
1 słoik majonezu
1 łyżka stołowa pikantnego ketchupu
2 paczki przyprawy do "Gyros"
Filety rozkładamy, posypujemy przyprawą "gyros" bardzo obficie, zostawiamy na noc w lodówce. Filety smażymy w całości na oleju tak, aby były wypieczone w środku, gotowe mięso odkładamy, oleju nie wylewamy. Paprykę oraz cebule kroimy na drobniutką kosteczkę, wrzucamy do miski, mięso ciachamy w kostkę, dodajemy do papryki, wlewamy olej spod pieczenia, majonez i ketchup, dokładnie mieszamy. Można dodać drobno pokrojoną kapustę pekińską, kukurydze i groszek z puszki, co dusza zapragnie. Podstawa jest mięso, papryka i przyprawa.