• Składniki na zalewę octową
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki


  • Dodatkowo
  • 2-3 listki selera


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 20min. › Gotowe w: 40min.

  1. Papryki myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych.
  2. Kroimy na 4-6 części w zależności od wielkości papryki.
  3. Przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy pokrojone cebule, wsypujemy przyprawy i zagotowujemy.
  4. Słoiczki wyparzamy gorącą wodą i na ich dnie układamy po 1-2 listki selera.
  5. Paprykę układamy ciasno do słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zakręcamy słoiki.
  6. Słoiki obracamy do góry denkami lub pasteryzujemy w dużym garnku przez około 15 minut.

Pasteryzacja:

Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.