Składniki :

  • 3 kg ogórków nasienników
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1¹⁄³ szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1-2 łyżeczki sosu paprykowego TABASCO (bardzo ostre!) lub 5 łyżek musztardy

Wykonanie:Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy nasiona i układamy ciasno w słoikach. Wszystkie składniki zalewy, oprócz musztardy lub sosu tabasco gotujemy razem. Gdy zalewa lekko się ostudzi dodajemy 1 łyżeczkę tabasco, jeżeli chcemy mieć pikantne pikle lub 5 łyżek musztardy dla wersji o smaku łagodnym. Całość zalewy dokładnie mieszamy, szczególnie po dodaniu musztardy. Przygotowane w słoikach ogórki zalewamy, zakręcamy i pasteryzujemy 15 - 20 minut.