- Składniki na zalewę octową
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 2 średnie cebule pokrojone w piórka
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 6 ziarenek pieprzu
- 3 listki laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- Dodatkowo
- 2-3 listki selera
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 20min. › Gotowe w: 40min.
- Papryki myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych.
- Kroimy na 4-6 części w zależności od wielkości papryki.
- Przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy pokrojone cebule, wsypujemy przyprawy i zagotowujemy.
- Słoiczki wyparzamy gorącą wodą i na ich dnie układamy po 1-2 listki selera.
- Paprykę układamy ciasno do słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zakręcamy słoiki.
- Słoiki obracamy do góry denkami lub pasteryzujemy w dużym garnku przez około 15 minut.
Pasteryzacja:
Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.