Składniki

ilość sztuk: 12 słoiczków

  • 6 szklanek cukinii, obranej i startej na tarce
  • 5 szklanek cukru
  • 1 puszka (450 g) ananasa, odsączonego z syropu i posiekanego
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 170 g (3 i 1/3 opakowania) galaretki truskawkowej


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min. › Gotowanie: 1godz. › Gotowe w: 1godz.30min.

  1. W dużym garnku wymieszać cukinię z cukrem, ananasem i sokiem z cytyny. Gotować na małym ogniu przez około godzinę. Odstawić z ognia i dodać galaretkę, dobrze wymieszać.
  2. Konfiturę nakładać do wyparzonych słoików.
  3. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 5 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.