Składniki
ilość porcji: 10
- 1,5 kg czerwonej papryki
- kilka listków laurowych
- garść gorczycy
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- Zalewa
- 600 ml wody
- 250 ml octu 10%
- 1 cebula pokrojona w krążki
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 15min. › Gotowe w: 35min.
- Papryki wymyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski, następnie ułożyć w słoiku.
- Do wysterylizowanych słoiczków, między papryki, powkładać po listku laurowym, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego.
- Wodę z octem, cebulą, cukrem i solą zagotować. Dodać 2 łyżki oleju.
- Wlać zalewę do słoików, aby zakrywała paprykę.
- Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 10 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.