Składniki

ilość porcji: 10

  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • kilka listków laurowych
  • garść gorczycy
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego


  • Zalewa
  • 600 ml wody
  • 250 ml octu 10%
  • 1 cebula pokrojona w krążki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 15min. › Gotowe w: 35min.

  1. Papryki wymyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski, następnie ułożyć w słoiku.
  2. Do wysterylizowanych słoiczków, między papryki, powkładać po listku laurowym, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego.
  3. Wodę z octem, cebulą, cukrem i solą zagotować. Dodać 2 łyżki oleju.
  4. Wlać zalewę do słoików, aby zakrywała paprykę.
  5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 10 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.