Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 450 g łososia
- 1 duża cukinia
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
- 100 g sera camembert
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól, czarny pieprz
- parmezanu
- oregano
Opis przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na krajalnicy w plasterki o grubości około 3 mm.
- Pokrojone ziemniaki zalej wodą, posól i gotuj 7 minut, a następnie odcedź.
- Dno formy do zapiekania o wymiarach 18×29 cm posmaruj 1 łyżką masła.
- Łososia pokrój na kawałki.
- Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, wrzuć cukinię i smaż około 3 minuty, co chwilę mieszając. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj śmietanę i pokrojony w kostkę ser. Wszystko wymieszaj.
- Odlej około 1/2 szklanki soku z cukinii i wymieszaj go z mąką ziemniaczaną. Wlej z powrotem na patelnię, wymieszaj i delikatnie zagotuj.
- Na koniec dodaj do cukinii jajko i wszystko wymieszaj.
- Ziemniaki podziel na 3 części. Ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, posyp pieprzem, wyłóż połowę cukinii, przykryj ziemniakami posypując je pieprzem, następnie wyłóż pozostała cukinię i kawałeczki łososia.
- Wszystko przykryj ziemniakami, posyp parmesanem i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
- Po upieczeniu posyp zapiekankę oregano.