Zapiekanka z ziemniakami, wołowiną i kolorowymi warzywami jest idealna na pyszną kolację lub szybki obiad.
Składniki:

Czas przygotowania: ok. 10 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Porcje: 6
500 g mielonego mięsa wołowego
2 szklanki ugotowanych i rozgniecionych na pure ziemniaków
200 ml śmietany 18%
2 ząbki czosnku
4 szklanki mrożonej mieszanki warzyw (lub świeżych, dowolnie przygotowanych)
ser żółty
przyprawy - mieszanka ziół do mięsa mielonego, sól, pieprz
Przygotowanie:

Mięso usmaż na patelni, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Przygotuj pure - do ciepłych, rozgniecionych ziemniaków dodaj śmietanę, sól i pieprz, oraz garść żółtego sera. Wymieszaj.



Do mięsa wrzuć mieszankę warzywną, podduś, a następnie wyłóż na przygotowaną wcześniej (wysmarowaną masłem) formę do pieczenia. Na wierzch wyłóż pure.



Posyp całość żółtym serem i wstaw do rozgrzanego piekarnika, 180st. na 30 min. Zapiekaj aż zapiekanka się zarumieni. Podawaj solo.