kładniki, 5-6 porcji:

 1 łyżka oliwy
 1 łyżka masła
 400 g mielonego mięsa*
 2,5 litra rosołu lub bulionu**
 przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku, opcjonalnie - jeśli lubimy - pół łyżeczki szafranu
 warzywa: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 500 g ziemniaków, 1 kukurydza (lub mała puszka kukurydzy), 1 mała cukinia
 1 pomidor
 1/2 szklanki komosy ryżowej***
 gałązka szczypiorku
 4 łyżki posiekanej natki pietruszki



* użyłam mielonej łopatki cielęcej, ale może być filet z indyka
** użyłam domowego rosołu ugotowanego na warzywach i indyczym udźcu z kością
***użyłam czerwonej, może być też 1/3 szklanki kaszy jaglanej lub jęczmiennej lub 1/2 szklanki ryżu brązowego


Przygotowanie:

  • W większym garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przepołowiony czosnek. Dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, kminem, ostrą papryką i szafranem i smażyć przez 1-2 minuty.
  • Dodawać kolejno warzywa i po 1-2 minuty je obsmażać: ziarna kukurydzy obkrojone z kolby, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, obrane i pokrojone ziemniaki. Uważać aby warzywa się nie przypalały.
  • Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wlać gorący bulion. Zagotować. Dodać suchą kaszę lub komosę. Gotować wszystko przez ok. 25 - 30 minut do miękkości warzyw.
  • Na koniec dodać pokrojonego na plasterki pomidora i gotować jeszcze 1-2 minuty. Dodać posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki. Podawać gorącą. Można zamknąć w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce.