Składniki (2 porcje):
  • 350 g fileta z indyka
  • 1 cukinia
  • 4 ziemniaki
  • 100 ml śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • przyprawa do indyka
  • sól, czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

Opis przygotowania:
  • Fileta z indyka pokrój na kawałki i wymieszaj z przyprawą do indyka. Smaż na oliwie z oliwek. Po usmażeniu zdejmij kawałki mięsa z patelni.
  • Cukinię i obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wrzuć na patelnię i smaż około 5 minut.
  • Dodaj śmietankę i pokrojony w kostkę ser pleśniowy i mieszaj, aż ser się rozpuści i powstanie sos.
  • Odlej trochę sosu do szklanki i wymieszaj z mąką tak, aby nie było grudek i wlej z powrotem do warzyw.
  • Wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  • Na koniec dodaj jajko i ponownie wszystko wymieszaj.
  • Indyka możesz wymieszać z warzywami lub wykładać na talerze warzywa, a na wierzch usmażone kawałki mięsa.