Indyk ze śliwkami w aromatycznej marynacie z pomarańczy
Składniki:
udziec z indyka
50g suszonych śliwek
3 kwaśne jabłka
4 łyżki oleju
bulion warzywny lub białe wino (ok. szklanki)
skórka i sok z pomarańczy
sól, pieprz


Przygotowanie:

Śliwki moczyć ok. 12 godz. w wodzie z dodatkiem skórki pomarańczowej. Indyka natrzeć solą i pieprzem, polać olejem, odstawić na noc. Następnego dnia indyka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć go śliwkami i ćwiartkami jabłek. Całość polać półwytrawnym winem lub bulionem i sokiem z pomarańczy. Piec w temp. 180 st., 45-50 min. Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Co jakiś czas polewać mięso, żeby nie wyschło. Podawać pokrojone na porcje z kawałkami jabłek i śliwkami.