Składniki (2 porcje):
- 350 g fileta z indyka
- 1 cukinia
- 4 ziemniaki
- 100 ml śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
- 100 g sera pleśniowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- przyprawa do indyka
- sól, czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Opis przygotowania:
- Fileta z indyka pokrój na kawałki i wymieszaj z przyprawą do indyka. Smaż na oliwie z oliwek. Po usmażeniu zdejmij kawałki mięsa z patelni.
- Cukinię i obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wrzuć na patelnię i smaż około 5 minut.
- Dodaj śmietankę i pokrojony w kostkę ser pleśniowy i mieszaj, aż ser się rozpuści i powstanie sos.
- Odlej trochę sosu do szklanki i wymieszaj z mąką tak, aby nie było grudek i wlej z powrotem do warzyw.
- Wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec dodaj jajko i ponownie wszystko wymieszaj.
- Indyka możesz wymieszać z warzywami lub wykładać na talerze warzywa, a na wierzch usmażone kawałki mięsa.