Składniki:
  • 1 opak. ciasteczek czekoladowych
  • bezy kawowe
  • 1 łyżka kakao

Masa sernikowa:
  • 500 g sera mascarpone
  • 200 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szkl. (125 ml) likieru kawowego
  • 150 ml śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
  • 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej

Opis przygotowania:
  • Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
  • Do rondelka wlej śmietanę i wrzucić połamaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną na gładką masę. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
  • Mascarpone i twaróg sernikowy ubij z cukrem na gładką masę.
  • Dodawaj jajka, po każdym miksując.
  • Dodaj mąkę i likier kawowy i miksuj do połączenia składników.
  • Dodaj lekko ciepłą masę czekoladową i wymieszaj.
  • Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
  • Sernik piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
  • Wystudź w lekko uchylonym piekarnik, a następnie wstaw do lodówki na 12 godzin.
  • Ułóż bezy kawowe i posyp kakao.