Składniki:


1 opak. ciasteczek maślanych
Masa sernikowa:


500 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
250 g sera mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego
3 duże jajka
250 g masy herbatnikowej
Wierzch:


200 g śmietany homogenizowanej 18%
2 łyżki cukru pudru
Dekoracja:


1 małe opak. (10 szt.) pokruszonych herbatników
Opis przygotowania:


Ułóż ciasteczka maślane na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
Twaróg sernikowy i mascarpone ubij z mąką i cukrem z prawdziwą wanilią na gładką masę.
Stopniowo dodawaj mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera.
Dodawaj jajka, po każdym miksując.
Na koniec dodaj masę herbatnikową i wymieszaj.
Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
Sernik piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, a następnie przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
Przygotuj wierzch: zmiksuj śmietanę i cukier puder i rozprowadź na powierzchni sernika powstałą masę. Wstaw sernik z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut.
Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
Wyjmij sernik z piekarnika i posyp pokruszonymi herbatnikami.