Składniki:
- 1 opak. ciasteczek czekoladowych
- bezy kawowe
- 1 łyżka kakao
Masa sernikowa:
- 500 g sera mascarpone
- 200 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
- 3/4 szkl. cukru
- 3 duże jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szkl. (125 ml) likieru kawowego
- 150 ml śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
- 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej
Opis przygotowania:
- Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
- Do rondelka wlej śmietanę i wrzucić połamaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną na gładką masę. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
- Mascarpone i twaróg sernikowy ubij z cukrem na gładką masę.
- Dodawaj jajka, po każdym miksując.
- Dodaj mąkę i likier kawowy i miksuj do połączenia składników.
- Dodaj lekko ciepłą masę czekoladową i wymieszaj.
- Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
- Sernik piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
- Wystudź w lekko uchylonym piekarnik, a następnie wstaw do lodówki na 12 godzin.
- Ułóż bezy kawowe i posyp kakao.