Składniki:

  • 1 opak. ciasteczek maślanych

Masa sernikowa:

  • 800 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 g jagód zmiksowanych blenderem lub w kubku miksującym

Polewa jagodowa:

  • 200 g jagód
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 3 łyżki cukru

Opis przygotowania:

  • Ułóż ciasteczka maślane na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
  • Twaróg sernikowy ubij z cukrem na gładką masę.
  • Dodawaj jajka, po każdym miksując.
  • Dodaj mąkę, ekstrakt z wanilii i przygotowane wcześniej jagody i miksuj do połączenia składników.
  • Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
  • Sernik piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
  • Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
  • Przygotuj polewę jagodową. Przebrane jagody zmiksuj w kubku miksującym lub blenderem.
  • Mus jagodowy przełóż do rondelka, wsyp cukier i galaretkę i mieszaj aż do rozpuszczenia.
  • Mus przełóż na wystudzony sernik i wstaw do lodówki na 12 godzin