Składniki:
- 1 opak. ciasteczek maślanych
Masa sernikowa:
- 800 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
- 3/4 szkl. cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250 g jagód zmiksowanych blenderem lub w kubku miksującym
Polewa jagodowa:
- 200 g jagód
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
- 3 łyżki cukru
Opis przygotowania:
- Ułóż ciasteczka maślane na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
- Twaróg sernikowy ubij z cukrem na gładką masę.
- Dodawaj jajka, po każdym miksując.
- Dodaj mąkę, ekstrakt z wanilii i przygotowane wcześniej jagody i miksuj do połączenia składników.
- Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
- Sernik piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
- Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Przygotuj polewę jagodową. Przebrane jagody zmiksuj w kubku miksującym lub blenderem.
- Mus jagodowy przełóż do rondelka, wsyp cukier i galaretkę i mieszaj aż do rozpuszczenia.
- Mus przełóż na wystudzony sernik i wstaw do lodówki na 12 godzin