Składniki:
- 1 opak. ciasteczek czekoladowych
Masa sernikowa:
- 500 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
- 250 g sera mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
- 200 g (1 słoik) kremu kokosowego (użyłam Cocos Creme firmy Kruger)
- 3 jajka
- 3 łyżki rumu
Wierzch:
- 200 g śmietany homogenizowanej 18%
- 2 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
Opis przygotowania:
- Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
- Twaróg sernikowy i mascarpone ubij z mąką na gładką masę.
- Stopniowo dodawaj mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera.
- Dodawaj jajka, po każdym miksując.
- Na koniec dodaj rum i krem kokosowy i wymieszaj.
- Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
- Sernik piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, a następnie przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
- Przygotuj wierzch: zmiksuj śmietanę i cukier puder i rozprowadź na powierzchni sernika powstałą masę. Wstaw sernik z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut.
- Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Wyjmij sernik z piekarnika i posyp wiórkami kokosowymi.
- Sernik wstaw do lodówki na 12 godzin.
Sposób podania:Kawałki sernika możesz podawać z migdałami.