Składniki:
  • 1 opak. ciasteczek czekoladowych

Masa sernikowa:
  • 500 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
  • 200 g (1 słoik) kremu kokosowego (użyłam Cocos Creme firmy Kruger)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki rumu

Wierzch:
  • 200 g śmietany homogenizowanej 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych

Opis przygotowania:
  • Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
  • Twaróg sernikowy i mascarpone ubij z mąką na gładką masę.
  • Stopniowo dodawaj mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera.
  • Dodawaj jajka, po każdym miksując.
  • Na koniec dodaj rum i krem kokosowy i wymieszaj.
  • Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
  • Sernik piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, a następnie przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
  • Przygotuj wierzch: zmiksuj śmietanę i cukier puder i rozprowadź na powierzchni sernika powstałą masę. Wstaw sernik z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut.
  • Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
  • Wyjmij sernik z piekarnika i posyp wiórkami kokosowymi.
  • Sernik wstaw do lodówki na 12 godzin.

Sposób podania:Kawałki sernika możesz podawać z migdałami.