Składniki

ilość sztuk: 1 foremka o średnicy 24-25cm

  • Ciasto
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 60 g masła


  • Dodatki
  • 6 jajek, oddzielić białka od żółtek
  • 220 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 kg zmielonego twarogu na sernik
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 aromat waniliowy
  • 4 łyżeczki kakao


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min. › Gotowanie: 1godz.20min. › +3godz. studzenie › Gotowe w: 4godz.50min.

  1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
  2. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, cukier puder, cukier waniliowy i masło, szybko zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
  3. Zimne ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę o średnicy 24-25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec ciasto przez 20 minut. Nie wyłączać piekarnika.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem do białości, stopniowo dodawać zmielony ser, a pod koniec ucierania dodać mąkę i aromat waniliowy.
  5. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
  6. Podpieczony spód z ciasta posypać kakao i wyłożyć na to ser.
  7. Sernik piec przez około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.

rada

ciasto gotowe w około 2 godziny.