Składniki:
  • 1 opak. ciasteczek czekoladowych
  • 120 g powideł śliwkowych (użyłam powidła z Kredensu Krakowskiego)

Masa sernikowa:
  • 500 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2/3 puszki mleka zagęszczonego słodzonego
  • 3 jajka

Wierzch:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 biała czekolada
  • 200 g powideł śliwkowych (użyłam powidła z Kredensu Krakowskiego)
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szkl. gorącej wody

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%

Opis przygotowania:
  • Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
  • Ciasteczka posmaruj powidłami.
  • Twaróg sernikowy i mascarpone ubij z mąką, cukrem z prawdziwą wanilią i przyprawą korzenną na gładką masę.
  • Stopniowo dodawaj mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera.
  • Dodawaj jajka, po każdym miksując.
  • Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
  • Sernik piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, a następnie przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
  • Przygotuj wierzch: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zmiksuj z jogurtem i rozprowadź na powierzchni sernika powstałą masę. Wstaw sernik z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut.
  • W międzyczasie rozpuść żelatynę w 1/4 szkl. gorącej wody i wymieszaj z powidłami i pokrojonymi na kawałki suszonymi śliwkami. Podgrzej wszystko w rondelku do momentu rozpuszczenia żelatyny.
  • Sernik wystudź w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wyjmij sernik z piekarnika.
  • Na wierzch sernika wyłóż tężejącą masę śliwkową.
  • Przygotuj polewę: czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj ze śmietanką i rozprowadź na powierzchni sernika powstałą polewę tworząc kratkę.
  • Po całkowitym wystudzeniu wstaw sernik do lodówki na 12 godzin.