Składniki:
  • 1 opak. ciasteczek czekoladowych
  • kakao do dekoracji

Masa sernikowa:
  • 500 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
  • 3 jajka

Wierzch:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Beza:
  • 2 białka z jajek
  • 1/3 szkl. cukru pudru

Opis przygotowania:
  • Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
  • Twaróg sernikowy i mascarpone ubij z mąką i cukrem z prawdziwą wanilią na gładką masę.
  • Stopniowo dodawaj mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera.
  • Dodawaj jajka, po każdym miksując.
  • Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
  • Sernik piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, a następnie przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
  • Brzoskwinie odsącz na sitku i pokrój w paski.
  • Przygotuj bezę: ubij 2 białka z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  • Wyjmij sernik z piekarnika, ułóż na nim plastry brzoskwini tak, aby zachodziły na siebie i wyłóż ubitą pianą, tworząc łyżką fantazyjne wzorki.
  • Wstaw sernik z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut, aż beza lekko zbrązowieje.
  • Wyjmij sernik z piekarnika.
  • Przed podaniem posyp kakao.