Składniki:
- 1 opak. ciasteczek czekoladowych
- kakao do dekoracji
Masa sernikowa:
- 500 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
- 250 g sera mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
- 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
- 3 jajka
Wierzch:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
Beza:
- 2 białka z jajek
- 1/3 szkl. cukru pudru
Opis przygotowania:
- Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
- Twaróg sernikowy i mascarpone ubij z mąką i cukrem z prawdziwą wanilią na gładką masę.
- Stopniowo dodawaj mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera.
- Dodawaj jajka, po każdym miksując.
- Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
- Sernik piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, a następnie przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
- Brzoskwinie odsącz na sitku i pokrój w paski.
- Przygotuj bezę: ubij 2 białka z cukrem pudrem na sztywną pianę.
- Wyjmij sernik z piekarnika, ułóż na nim plastry brzoskwini tak, aby zachodziły na siebie i wyłóż ubitą pianą, tworząc łyżką fantazyjne wzorki.
- Wstaw sernik z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut, aż beza lekko zbrązowieje.
- Wyjmij sernik z piekarnika.
- Przed podaniem posyp kakao.