Składniki:
  • 1 opak. ciasteczek maślanych
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • galaretka o smaku owoców lesnych

Masa sernikowo-jogurtowa:
  • 500 g sera mascarpone
  • 350 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl. gorącej wody

Opis przygotowania:
  • Ułóż ciasteczka maślane na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
  • 2 łyżki żelatyny rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
  • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Ser mascarpone zmiksuj z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią.
  • Dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i miksuj jeszcze chwilę. Następnie dodaj lekko ciepłą żelatynę i wszystko wymieszaj.
  • Na spód z ciastek wylej masę jogurtową.
  • Ułóż borówki i wstaw do lodówki na czas przygotowania galaretki.
  • Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu, wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
  • Lekko tężejącą galaretkę powoli wylej na sernik.
  • Sernik wstaw do lodówki na 12 godzin.