Składniki:
- 1 opak. ciasteczek czekoladowych
- 120 g powideł śliwkowych (użyłam powidła z Kredensu Krakowskiego)
Masa sernikowa:
- 500 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
- 250 g sera mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2/3 puszki mleka zagęszczonego słodzonego
- 3 jajka
Wierzch:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 biała czekolada
- 200 g powideł śliwkowych (użyłam powidła z Kredensu Krakowskiego)
- 100 g suszonych śliwek
- 1 łyżka żelatyny
- 1/4 szkl. gorącej wody
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30%
Opis przygotowania:
- Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
- Ciasteczka posmaruj powidłami.
- Twaróg sernikowy i mascarpone ubij z mąką, cukrem z prawdziwą wanilią i przyprawą korzenną na gładką masę.
- Stopniowo dodawaj mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera.
- Dodawaj jajka, po każdym miksując.
- Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
- Sernik piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, a następnie przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
- Przygotuj wierzch: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zmiksuj z jogurtem i rozprowadź na powierzchni sernika powstałą masę. Wstaw sernik z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut.
- W międzyczasie rozpuść żelatynę w 1/4 szkl. gorącej wody i wymieszaj z powidłami i pokrojonymi na kawałki suszonymi śliwkami. Podgrzej wszystko w rondelku do momentu rozpuszczenia żelatyny.
- Sernik wystudź w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wyjmij sernik z piekarnika.
- Na wierzch sernika wyłóż tężejącą masę śliwkową.
- Przygotuj polewę: czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj ze śmietanką i rozprowadź na powierzchni sernika powstałą polewę tworząc kratkę.
- Po całkowitym wystudzeniu wstaw sernik do lodówki na 12 godzin.