Składniki

ilość sztuk: 1 foremka o wymiarach 25x36cm

  • Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 250 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 całe jaja
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 1 cukier waniliowy (8 g)
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • Masa serowa
  • 120 g masła
  • 370 g cukru pudru
  • 1 kg białego sera, zmielonego
  • 3 żółtka
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy


  • Lukier cytrynowy
  • 250 ml mleka
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • sok z jednej cytryny
  • margaryna do wysmarowania formy


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 1godz.20min. › Gotowanie: 1godz.30min. › Gotowe w: 2godz.50min.

  1. Ciasto:

  2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  3. Na stolnicę przesiać mąkę i posiekać ją z margaryną i cukrem.
  4. Następnie dodać żółtka, całe jajka, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier waniliowy i skórkę cytrynową, i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto.
  5. Powstałe ciasto podzielić na 3 równe części, rozwałkować i wyłożyć na wytłuszczonych blaszkach. Piec przez 25-30 minut, a następnie odstawić do wystygnięcia.Masa serowa:

  6. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, stopniowo dodawać zmielony ser i żółtka, i ucierać na gładką masę.
  7. W szklance rozmieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym.
  8. Miskę z utartym serem wstawić na garnek z gotującą się wodą i cały czas mieszać masę serową. Kiedy masa serowa zacznie gęstnieć wlać do niej mleko z rozrobiona mąką i zagotować, cały czas mieszając.
  9. Gorącym gęstym serem przekładać placki.Lukier cytrynowy:

  10. W małym garnku zagotować mleko z cukrem. Kiedy zgęstnieje dodać łyżkę masła i sok z jednej cytryny.
  11. Gorącym lukrem posmarować wierzch sernika i odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.