Zupa z Fasolki Szparagowej

1 Kg. Fasoli Szparagowej tycznej (Blauhilde)
250 gr. Żeberek wieprzowych
1 Średnia marchewka
1 Korzeń pietruszki
1 Kawałek selera
1 Por
2 Gałąski cząbru ( 3cm )
1 Pęczek koperku
1 Pęczek natki pietruszki
1 Łyżka masła
1 Łyżka mąki pszennej
Przyprawy: Sól / Pieprz
Opis przygotowania

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Do 2 litrów osolonej wody dodać trochę pieprzu, wrzucić żeberka, obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por i gałąski cząbru / gotować /. Gdy warzywa zaczynają mięknąć pokroić je w średniej wielkośći kostkę i z powrotem wrzucić do wywaru. Miękkie żeberka wyjąć (można je pokroić i ponownie wrzucić do garnka ).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, pokroić w niewielkie (3cm) kawałki i dodać do wywaru / gotować aż fasolka będzie miękka / Po gotowaniu fasolka gubi purpurowy kolor.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Z mąki i masła zrobić lekką zasmażkę i dodać do zupy, dokładnie mieszając, zagotowć.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Jak potrzeba doprawić solą i pieprzem.