kładniki, 4 porcje:
500 g dyni (polecam hokkaido), zważonej ze skórą
1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
szczypta imbiru w proszku
1/3 szklanki soku z pomarańczy
bulion jarzynowy lub woda
50 - 125 g serka Philadelphia
świeżo zmielony czarny pieprz
do podania:
4 łyżki płatków migdałów
Przygotowanie:
Dynię umyć, usunąć pestki, obrać (dyni hokkaido nie trzeba obierać), pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty. Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle wody lub bulionu aby przykryć dynię. Gotować do miękkości przez około pół godziny. Dodać serek i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba zupy doprawić solą. Podawać z płatkami migdałów zrumienionymi na suchej patelni i świeżo zmielonym czarnym pieprzem