Żur po Śląsku z Wkładką

500 ml. Zakwasu żuru żytniego
6 Średnich ziemniaków
250 gr. Wędzonego kotletu
100 gr. Żeberek wędzonych
3 Kiełbasy (np. krakowskie )
250 gr. Pieczarek
3 Duże ząbki czosnku ( pokrojone w plastry )
4 Łyżki śmietany
Przyprawy: Sól / Pieprz / Maggi
Opis przygotowania

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Do garnka włożyć żeberka i kotlet wędzony, posolić, zalać wodą i gotować. Miękkie mięso i obrane ziemniaki pokroić w dużą kostkę, pieczarki w plastry i wszystko wrzucić z powrotem do wywaru i gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Następnie do gotującego się wywaru wlać zakwas w takiej ilości, aby uzyskać umiarkowaną kwaśność gotowanego żuru i / przyprawić /.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Całość gotować jeszcze około 20 minut pod koniec gotowania żuru włożyć kiełbaski żeby były gorące. Do żuru na talerzu można domieszać śmietanę.