
Podziękowania:
0
-
Żur po Śląsku z Wkładką
Żur po Śląsku z Wkładką
500 ml. Zakwasu żuru żytniego
6 Średnich ziemniaków
250 gr. Wędzonego kotletu
100 gr. Żeberek wędzonych
3 Kiełbasy (np. krakowskie )
250 gr. Pieczarek
3 Duże ząbki czosnku ( pokrojone w plastry )
4 Łyżki śmietany
Przyprawy: Sól / Pieprz / Maggi
Opis przygotowania
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Do garnka włożyć żeberka i kotlet wędzony, posolić, zalać wodą i gotować. Miękkie mięso i obrane ziemniaki pokroić w dużą kostkę, pieczarki w plastry i wszystko wrzucić z powrotem do wywaru i gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Następnie do gotującego się wywaru wlać zakwas w takiej ilości, aby uzyskać umiarkowaną kwaśność gotowanego żuru i / przyprawić /.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Całość gotować jeszcze około 20 minut pod koniec gotowania żuru włożyć kiełbaski żeby były gorące. Do żuru na talerzu można domieszać śmietanę.
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Wykryto Adblock, wyłącz go, aby zobaczyć ukryte treści!