Krem pieczarkowy z boczkiem
40 dag.pieczarek
10 dag.wędzonego boczku
4 ziemniaki
marchewka
pietruszka
2 cebule
ząbek czosnku
sól
pieprz
łyżka oleju
łyżka masła
mała śmietana 18 %
łyżka posiekanej natki pietruszki
Opis przygotowania
1.Warzywa i pieczarki myjemy,obieramy i kroimy (kilka pieczarek kroimy w plasterki i odkładamy).Zalewamy 2,5 l.wody i gotujemy do miękkości około 20 minut.Następnie miksujemy.Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Boczek kroimy w plastry i wytapiamy,aż będzie chrupiący.Na drugiej patelni na oleju i maśle rumienimy plastry pieczarek.
3.Zupę dekorujemy kleksami śmietany.Wkładamy pieczarki i boczek.Posypujemy natką.