Dyniowo- pieczarkowy kociołek z kiełbasą - SKŁADNIKI:
- 200 g pieczarek
- ½ czerwonej papryki
- 1 cebula
- 200 g kiełbasy podwawelskiej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
- ½ łyżeczki suszonej szałwii
Dyniowo- pieczarkowy kociołek z kiełbasą - PRZYGOTOWANIE:
Dynię umyć, obrać i wydrążyć miąższ. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do rozgrzanego rondla wrzucić cebulkę pokrojona w małą kostkę i zeszklić ją. Dodać dynię i również zeszklić. Wlać około ½ szklanki wody, przykryć i poddusić dynię. W między czasie pokroić paprykę w łupki około 2cm a następnie dodać ją do garnka. Pieczarki obrać i pokroić w dużą kostkę. Dodać do garnka i dusić z resztą warzyw. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Połączyć z resztą składników i dusić jeszcze prze 5-8 minut. W miedzy czasie w miseczce wymieszać ocet, sól koncentrat i pozostałe przyprawy. Dodać do garnka i dobrze wymieszać. Ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Smacznego!