Zupa szczawiowa
Składniki:
15 dag świeżego szczawiu,
porcja włoszczyzny,
50 dag żeberek,
ž szklanki mleka,
1/3 szklanki śmietany,
1 łyżeczka masła,
2 łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka cukru,
sól do smaku,
posiekana natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Umyj żeberka i gotuj około godziny.
Potrzebne będzie półtora litra bulionu.
Obierz włoszczyznę i dodaj do bulionu.
Gotuj pół godziny.
Starannie umyj szczaw.
Włóż do rondelka razem z masłem i kilkoma łyżkami wody.
Duś pod przykryciem około 10 minut.
Przetrzyj przez sito lub pokrój drobno.
Wrzuć do bulionu.
Zapraw zupę mąką wymieszaną z zimnym mlekiem.
Zagotuj, dodaj sól i cukier.
Wlej śmietanę.
Rozlej na talerze i posyp natką pietruszki.