Zupa szczawiowa

Składniki:


15 dag świeżego szczawiu,
porcja włoszczyzny,
50 dag żeberek,
ž szklanki mleka,
1/3 szklanki śmietany,
1 łyżeczka masła,
2 łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka cukru,
sól do smaku,
posiekana natka pietruszki.



Jak przyrządzić?


Umyj żeberka i gotuj około godziny.

Potrzebne będzie półtora litra bulionu.

Obierz włoszczyznę i dodaj do bulionu.

Gotuj pół godziny.

Starannie umyj szczaw.

Włóż do rondelka razem z masłem i kilkoma łyżkami wody.

Duś pod przykryciem około 10 minut.

Przetrzyj przez sito lub pokrój drobno.

Wrzuć do bulionu.

Zapraw zupę mąką wymieszaną z zimnym mlekiem.

Zagotuj, dodaj sól i cukier.

Wlej śmietanę.

Rozlej na talerze i posyp natką pietruszki.